tiistai 25. maaliskuuta 2014

Lemmygate

Suomen Kennelliiton jalostustieteellinen toimikunta käsitteli kokouksessaan 11.3.2014 Suomen Nihonken ry:n esityksen koskien koirani Lemmyn (Reliance’s Ace of Spades) rekisteröintiä. Kyseinen yhdistys halusi Lemmyn rekisteröitäväksi amerikanakitaksi. Perustelut heillä oli vähän niin ja näin, niitä sen tarkemmin erittelemättä ja mukana oli paljon virheellistäkin tietoa. Kirjoitin luonnollisesti JTT:lle asiasta oman vastineeni, missä selvensin Lemmyn sukua ja muuta taustaa. Vastineessani kuvaannollistin myös Lemmyn ulkonäköä verraten rotumme muihin edustajiin ja rotumääritelmään. Lisäksi pyysin Genoscoperilta lausunnon koskien Lemmyn omia MDD-tuloksia  (MyDogDNA) ja mitä rodun geneettisestä tilanteesta on selvinnyt tähän mennessä tutkittujen koirien myötä. Kennelliitolta laitettiin lausuntopyyntö myös rodun viralliselle rotuyhdistykselle, eli Akita ry:lle minun pyynnöstäni, koska tätä heillä ei aiemmin ollut.

Itse en nähnyt mitään järkevää syytä sille, miksi Lemmy olisi pitänyt siirtää amerikanakitaksi. Sen piirteissä on toki asioita mitä se on äidiltään perinyt, mutta jos kokonaiskuvaa katsoo, niin kokonsa ja rakenteensa puolesta se on enemmän akita kuin amerikanakita. Siksi ehdotinkin kompromissina sitä, että Lemmy siirrettäisiin akitojen ER-rekisteriin.

Vasemmalla kuva akitan rotumääritelmästä ja oikealla kuva Lemmystä


Joten summa summarum..
JTT:n päätös 11.3.2014 (3/2014):
Koirarekisteriohjeen kohdan 11 mukaisesti koiran RELIANCE'S ACE OF SPADES rekisteröinti korjataan niin, että risteytystaustaisena se on ER-rekisterissä.

” ER-rekisterillä tarkoitetaan erikoisrekisteriä koirille, jotka eivät täytä kaikkia FI-rekisteröintiehtoja.” (SKL, koirarekisteriohje 2014, kohta 11.1 ER-rekisteri). ER-rekisteri on siis tarkoitettu sellaisille koirille joilla on esimerkiksi risteytystausta (kuten Lemmy) tai koirille, jotka tulevat rekistereistä mitä FCI ei hyväksy (kuten AKIHO koirat, esimerkiksi meidän Raj oli ER-rekisterissä).

Monella tuntuu olevan käsitys, että kuvittelen blend-linjojen käytön jalostuksessa olevan jotenkin oikotie onneen. Sitä se ei todellakaan ole. Mutta koska tarkoitus on pitää akitan geneettinen monimuotoisuus mahdollisimman laajana näen hyvin tärkeäksi myös tälläisten ”sekalinjaisten” jalostuskäytön.  Amerikanakita ja akita omaavat kaikki samat kantakoirat, niiden jalostus vain lähti eri suuntiin Yhdysvalloissa ja Japanissa 70-luvulla. Linjat ovat pysyneet erillään ja niihin on muodostunut oma geeniperimänsä. Valitettavasti rotujaon jälkeen nämä melkeinpä järjestään jätettiin pois jalostuksesta Suomessa ja muualla Euroopassa, mikä kavensi geenipoolia rodussa entistä enemmän.  Jotta akitan perimästä saataisiin riittävän monimuotoinen ja päästäisiin eroon rotua vaivaavista AI-ongelmista ratkaisujen tulisi olla paljon radikaalimpia. Tulevaisuudessa tulisi tehdä risteytysohjelma akitalle yhdessä Suomen Kennelliiton jalostustieteellisen toimikunnan kanssa. Risteytyksiä olisi hyvä olla useita ja myös useaan eri rotuun, kuten kromfohrländereiden risteytysohjelmassa tehtiin.

And the short version in English, sorry about this, but I bet you can get the idea using the Google translator.

The breeding committee of the Finnish Kennel Club has decided in their meeting at March 11st 2014, Helsinki that Akita dog RELIANCE'S ACE OF SPADES will be transfered from FI-register to ER-register. ER-registered dog is eligible to use for breeding or attend dog shows and official trials, however it cannot be awarded a CACIB or an International Champion title.


1 kommentti:

  1. Koska varsinaisesta tekstistä jäi tämä pois niin kirjoitanpa sen tähän. Lemmy on iällisesti vielä hyvin nuori ja sillä ei ole akitan PEVISAn vaadittavia tutkimustuloksia. Joten sen mahdollinen jalostuskäyttö on täysin auki. Kukaan ei voi sanoa mitä sen terveystulokset tulee olemaan. Melko varmasti meikäläisen Aku Ankan tuurilla sillä on joka ikinen hyppykuppa silmissä ja lonkat on luokkaa Ö. Mutta joka tapauksessa, tämä on rodulle ja sen tulevaisuudelle tärkeä ennakkopäätös.

    VastaaPoista